Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), Belirtileri, Nedenleri, Tanı ve Tedavisi


Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), Belirtileri, Nedenleri, Tanı ve Tedavisi




TSSB nedir?

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), bir kişinin aşırı derecede travmatik, trajik ya da korkutucu bir olay yaşadığı ya da şahit olduğu zaman ortaya çıkabilen bir ruhsal bozukluktur. TSSB'si olan kişiler genellikle, sürekli olarak korkutucu düşünceleri ve anılarını anımsarlar ve duygusal olarak olumsuz hissederler.
Travma sonrası stres bozukluğu olan çoğu insan, travmayı tekrar tekrar kabus şeklinde yeniden şekillendirir ve gün içinde geri dönüşler olarak adlandırılan rahatsız edici hatırlamalarla yeniden karşılaşır. Kabuslar ve ya hatırlamalar gelip gidebilir ve bir kişi, bir seferde haftalarca onlardan uzak olabilir ve sonra onları belirli bir sebepten dolayı tekrar günlük olarak deneyimleyebilir.
Çocukluk da dahil olmak üzere herhangi bir yaşta TSSB oluşabilir. Bozukluk depresyon, madde kötüye kullanımı ve ya anksiyete ile eşlik edebilir. Semptomlar hafif veya şiddetli olabilir - insanlar kolayca kırılabilir ve ya şiddetli patlamaları olabilir. Ciddi durumlarda, çalışmakta veya sosyalleşmekte zorluk çekebilirler.



TSSB Belirtileri

Amerikan Psikiyatri Birliği'ne (2013) göre, travma sonrası stres bozukluğu beş ana bileşenden oluşmaktadır: travmatik bir olay yaşamak, olayı yeniden deneyimlemek, kaçınmakla meşgul olmak, bu deneyimlerden rahatsız olmak ve uyarılma belirtilerinde artış gözlenir.
TSSB'nin birincil semptomları travmatik bir olay yaşamak - ya doğrudan ya da dolaylı olarak yaşanmaktadır. Travmatik olay genelde ölüm, ciddi yaralanma ve cinsel şiddet gibi olaylar içermektedir.
TSSB, ayrıca olayın sürekli yeniden deneyimini ve ya olayın etkileyici düşüncelerini veya anılarını hatırlamayı içerir. Bu durumdaki birçok insan, olayın kabuslarını ve uyarımlarını deneyimlemektedir. Genellikle olayın yıldönümünde daha fazla etkilenilmektedir.
TSSB tanısı konmuş kişilerde, travmatik olay ile ilişkili herhangi bir duygu, insan ya da durumdan kaçınılmaya çalışılmaktadır. Gündelik yaşamlarında, bu tür belirtilerden dolayı, bir şeyleri hatırlamada sorun yaşamak, çarpık bir suçluluk duygusuna sahip olmak, olumsuz duyguların döngüsüne takılmak, birbirinden kopuk, kopuk veya başkalarından yalıtılmış hissetmek gibi önemli sorunlar yaşarlar.
TSSB'li bir kişi zamanın çoğunda “uç noktada” hisseder; bu da artan sinirlilik, uyku ve konsantrasyonla ilgili zorluklarla sonuçlanır.


TSSB Nedenleri ve Tanı

Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü ve bir çok kuruluş, travmatik bir olaya tanıklık eden ya da deneyimleyen bazı kişilerde TSSB'ye neden olan şeylerden hala emin değillerdir. Bir kişinin teşhis edilmesini daha muhtemel hale getiren önceden var olan bir dizi risk faktörü olabilir. Bu faktörler arasında şunlar vardır: önemli bir çocukluk kaybının yaşanması, benlik saygısının zayıf olması, önceden travma geçirmesi, daha önce kötü muamele ya da terk edileme, daha önce ruh sağlığıyla ilgili endişeleri olan ya da ailede ruh hastalığına yakalanmış olan, kötü niyetli ve ya travmatik durumlara maruz kalan, ve ya madde bağımlılığı öyküsü olan kişilerde risk faktörü bulunmaktadır.
Ruhsal bozuklukların çoğu gibi, travma sonrası stres bozukluğu da ruh sağlığı uzmanı tarafından teşhis edilmektedir. Sadece bir ruh sağlığı uzmanı bu durumu güvenilir bir şekilde teşhis etmek için gerekli deneyim ve becerileri sunmaktadır.


TSSB İçin Tedavi

TSSB, genellikle psikoterapi ve ilaçların bir kombinasyonu başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
TSSB için çoğu tedavi travma tedavisi olarak adlandırılan bir tür psikoterapiye odaklanmıştır. Travma tedavisi tipik olarak üç ana aşamaya ayrılır: güvenlik, travma anılarını gözden geçirme ve kişinin yeni becerilerini ve bilgilerini günlük yaşamlarına entegre etmesine yardımcı olmadır. Bu, maruz kalma, gevşeme teknikleri, EMDR ve vücut çalışması kombinasyonu ile yapılabilir.
TSSB için psikoterapi karmaşık bir süreçtir. Terapi tedavisi gören çoğu kişi, haftada bir kez, yüz yüze görüşmelerde, travma bozukluklarını tedavi eden tecrübeli bir terapistle görüşür. Bazı insanlar ayrıca grup terapisinden ya da düzenli bir destek grubuna katılmalarından yararlanırlar. Çoğu durumda, bu durumla ilişkili semptomlar tedavi ile zamanla azalır. Semptomların ciddiyetine bağlı olarak, bir çok insan birkaç ay içinde semptomların rahatlamasını ve bir veya iki yıl içinde belirgin iyileşme yaşayacaktır.

Yorumlar

Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK Eskişehir Psikoloji Pedagoji Psikoterapi Aile Danışmanlığı

ESKİŞEHİR PSİKOLOG FİYATLARI VE ESKİŞEHİR PSİKOTERAPİ SEANS ÜCRETLERİ PSİKOLOG İLKER KÜÇÜK

Ankara’da Psikolog Arayanlara Tavsiyeler Ve Ankara’da Psikolog Ücretleri

İletişim Bilgileri

OYUN TERAPİSİ - ANKARA PSİKOLOG PEDAGOG ÇOCUK PSİKOLOGU

ÇOCUK RUHSAL BOZUKLUKLARI

ANKARA'DA ÇOCUK PSİKOLOGU, PEDAGOG VE PSİKOTERAPİ

ERGENLER İÇİN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE PSİKOTERAPİ

ESKİŞEHİR İLİŞKİ EVLİLİK VE AİLE TERAPİSİ

HAYATIN ANLAMI, AMAÇLARIMIZ, VAROLUŞSAL BOŞLUK VE FARKINDALIK

Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK | Psikoloji&Pedagoji&Psikoterapi | ANKARA