ESKİŞEHİR İLİŞKİ EVLİLİK VE AİLE TERAPİSİ


Eskişehir İlişki, Evlilik ve Aile Terapisi

Eskişehir İlişki Uzmanı Psikolog, Eskişehir Evlilik Terapisti, Aile Danışmanı Eskişehir, Çift Terapisi ve Evlilik Terapisti
Eskişehir’de evlilik ve aile terapisi uzmanı psikolog İlker Küçük çift, ilişki ve evlilik terapisi alanında destek vermektedir.
Aile sorunları için profesyonel destek alma eğilimi giderek artmaktadır. Aile içi uyum sorunları, eşler arası iletişim problemleri uzman yardımı ile en sağlıklı şeklide çözümlenmektedir.
Aile içi sorunlar, çiftlerde iletişim problemleri aile terapisi uzmanı yardımıyla çözülmektedir.
Evlilik Terapisi Eskişehir’de merkezimizde verilmektedir.
Bilgi ve Randevu için Tel:
GSM: 0532 624 04 99  

Aile danışmanlığı sürecinde öncelikle izlenen yolar ve aşamalar terapiye katılan eşlere detaylı olarak anlatılmaktadır. Eşlerin evlilik hedefleri belirlenmekte, daha sonra sorunlar tanımlanarak netleştirilmekte ve etkin iletişim becerileri eşlere kazandırılmaktadır. Aile terapisti eşlere sorunları kabullenme ve daha etkin başa çıkabilme becerileri kazandırmaktadır.

Eskişehir İlişki Uzmanı Psikolog İlker KÜÇÜK
Uzman Aile ve Evlilik Terapisti Psikolog İlker KÜÇÜK tarafından aile ve çiftlere yönelik terapi ve danışmanlık verilmektedir.
Aile ve çiftlere yönelik terapi ve danışmanlık verdiğimiz konuların bazıları aşağıdadır:
  • Evlilikte ve yakın ilişkilerde etkin iletişim, duygusal yakınlık, empati
  • Kendini ve eşini tanıma, psikolojik ve sosyal özellikler ve cinsiyet farklılıkları konusunda bilgi sahibi olma
  • Benlik açma, duyguları paylaşma, sevgiyi gösterme
  • Dürtü kontrolü, sözel ve fiziksel tepkileri kontrol edebilme
  • Kişilik farklılıkları ile baş edebilme
  • Kişiliklere saygı duyulması
  • Karşı cinsi tanıma, karşı cinsin farklı özelliklerini, beklentilerini, ihtiyaçlarını bilme
  • Bekarlık döneminden evliliğe geçiş
  • Ailenin devamı açısından sorumluluk duygusunun önemini kavrama
  • Kendi sorumluluklarını bilme, bu sorumlulukları yerine getirmek için gereken bilgiye sahip olma
  • Gerekli zamanlarda eşin sorumluluklarını paylaşmak için temel bilgiye sahip olma ve gerektiğinde paylaşmaya hazır olma
  • Evlilikte ve ilişkilerde problem çözebilme
  • Beklentilerin açıkça konuşulması
  • İş ve özel yaşamın dengelenmesi
  • Evlilikte sağlıklı cinsel yaşam
  • Evlilikte bütçe düzenlemesi
  • Evlilikte iş bölümü
  • Eşlerin hassasiyet noktalarının taraflarca bilinmesi
  • Eşlerin aileleri ile ilişkiler (kendi ailesi ve de eşin ailesi ile)
  • Aile olma koşulları
  • Anne-babalık; çocuk sahibi olma, çocukların gelişim özellikleri ve çocuk psikolojisi hakkında bilgilere sahip olma
  • Diğer aile, evlilik ve ilişki sorunları
Aile sorunları, evlilik sorunları ve karşı cins ilişkilerinde çiftler arasında yaşanan sorunlar için profesyonel destek alma eğilimi giderek artmaktadır. Aile içi uyum sorunları ve çiftler arası iletişim problemleri uzman yardımı ile en sağlıklı şeklide çözümlenmektedir.
Aile ve çift danışmanlığı sürecinde öncelikle izlenen yolar ve aşamalar terapiye katılan eşlere detaylı olarak anlatılmaktadır. Eşlerin evlilik hedefleri belirlenmekte, daha sonra sorunlar tanımlanarak netleştirilmekte ve etkin iletişim becerileri eşlere kazandırılmaktadır. Aile/evlilik terapisti eşlere sorunları kabullenme ve daha etkin başa çıkabilme becerileri kazandırmaktadır.
Aile terapisi konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından uygulanırsa evlilik sorunlarını çözmek yerine işleri iyice karıştırabilir. Aile terapisinde önemli olan, eşlerin etkili iletişim becerileri kazanmaları,  birbirlerinin derinliklerini anlayabilmeleri, söz ve ifadelerinin altında yatan anlamları çözerek asıl ihtiyacı karşılayabilmeleridir. İlişkideki iletişim, evliliğin mutlu ya da mutsuz oluşuna direkt yansır. Mutlu çiftlerin iletişiminde sık sık birbirine hak verme, şakalaşma gözlenirken; mutsuz çiftler sürekli çatışmakta, birbirini eleştirmekte, ya da iğneleyip tersleyici ifadeler kullanmaktadırlar. Genellikle iletişim ve anlaşılma konusundaki problemlerden etkilenenler kadınlar ise de, iki temel evlilik probleminin iletişim ve cinsellik olduğu hem kadınlar hem de erkekler tarafından ifade ediliyor.
Ailede Etkili İletişim
Ünlü terapist Virginia Satir iletişim sürecini açıklamak için şöyle bir metafor kullanır: İletişim; insanlar arasında olan her şeyi kaplayan ve etkileyen bir şemsiye gibidir. İletişim, sözcüklerle (yazılı veya sesli), sözsüz (sembollerle, seslerle veya sessizlikle), mimiklerle, dokunmalarla ve davranışlarla taşınır.
Ailede etkin iletişim için hatalı iletişim kalıplarının terk edilmesinden başka eşlerin birbirlerine yüksek ve eşit derecede açık olmaları gerekmektedir. Eşit seviyede anlayış ve karşılıklı saygının olduğu bir iletişim sistemi için kendini açma (kendini gizlememe, açık ve dürüst) temeldir. Yalnızca bazı konularda açık ve dürüst olmak –ki buna Seçici Açıklık diyoruz-, dürüst olmak anlamına gelmez. Seçici açıklık yerine tam açıklık evli çiftlerde daha iyi iletişim ve tatminin anahtarıdır. Bundan kasıt, eşlerin birbirlerine karşı güvenlerini zedeleme ihtimali olacak herhangi bir gizliliğe izin vermemeleridir. Oysa ki, muhtelif sebepler yüzünden, pek çok eş böylesi bir açıklığı tam olarak temin edemezler.
Ama tam veya seçici olsun eğer açıklıkta bir dengesizlik söz konusuysa ilişki başarısızlık riski taşıyor demektir.
Ailede Tatmin ve Açıklık Seviyeleri: Aile bilimcileri son yıllarda “ kendini açma” kavramıyla daha yakından ilgilenir oldular. Evlilikte tatmin ile ilgili pek çok araştırma birbirlerine karşı kendini açmanın ilişkideki kaliteyi arttırdığını ortaya koymuştur.
Tabii olarak kendini açmada cinsiyet farklılıkları gözlenir.
  • Kadınlar duygusal açıklık gösterip duygusal karşılık beklerken,
  • Erkekler daha somut materyalleri gösterip pratik karşılık beklerler.
  • Dahası erkekler karşılığında alacakları cevabı bilmediklerinde,
  • kadınlar ise duygusal olmayan bir karşılık alacaklarını düşündüklerinde “kendini açmak” dan kaçınırlar.
Aile içi İletişimde Kişisel Faktörler
Aile içi iletişim için önemli olan kişisel özellikler; açıklık, rahatlık, kendini ifade edebilirlilik, cana yakınlık ve nezaket ve rekabet hisleridir. Rekabet hissinin iletişimde bulunmaması, beceri ve performans açığına sebep olabilir. Böyle bir durumda eşinin becerisini öğrenip, küçük rekabetlerle kendinizi ve eşinizi geliştirebilir, ilişkinizi canlı tutabilirsiniz. Fakat rekabetin doğru kurulmaması da ilişkiyi zedeleyebilir. Hatta bu kez sorun entelektüel değil, duygusal faktörlere bağlı olarak ortaya çıkacağından düzeltilmesi daha zordur.
Kadın ve erkeklerin farklı duygusal ihtiyaçlarının olması da performans açığına sebep olabilir. Bu farklılıktan dolayı her iki taraf da kendini duygusal açıdan verici olduğu halde ihtiyacı olan ilgiyi görmeyen konumunda hissedebilir.
Ruh haletinin de iletişim yeteneğini etkilediği şüphe götürmez. Stres altındaki kişi (eşlerden herhangi biri, ya da ikisi) kendisine söylenilen sözleri eleştirel, sinirli ve rahatsız edici telakki eder. İlginç olan stres altında olsun olmasın, eşler genellikle daha yumuşak ve olumlu davranan tarafın kendileri olduğunu düşünmektedirler.
Aile terapisine katılan çiftlerden üzüntülü ve fazla stresli olmayanlar özverili, olumlu ve eşlerini yüreklendirici davranışlar sergilerken, stres ve sıkıntı içindeki çiftler eşlerinin hareket ve davranışlarını bencil bulmaktadırlar.
Yaş, iletişimin niteliğini etkileyen bir diğer önemli faktördür. Genç eşler problem ve anlaşmazlıkları hakkında daha rahat konuşabilmektedirler.

AİLE TERAPİSTİ ESKİŞEHİR PSİKOLOG İLKER KÜÇÜK
Uzman psikolog ve aile terapisti İlker KÜÇÜK Eskişehir’de hizmet vermektedir.


Eskişehir'de Aile Terapisi, Evlilik - Çift Terapisi randevusu için
Tel: 0532 624 04 99
Eskişehir'de aile terapisi giderek yaygınlaşmakta olan bir terapi alanıdır. Evlilik terapisinde ve aile terapisinde ele alınan konular, aile ve evlilik sorunları, evlilik terapisi süreci ve evlilik terapistinin rolü yazımızda açıklanmıştır.


ilişki evlilik aile terapisi eskişehir psikolog ilker küçük


Yorumlar

Yorum Gönder

Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK Eskişehir Psikoloji Pedagoji Psikoterapi Aile Danışmanlığı

ESKİŞEHİR PSİKOLOG FİYATLARI VE ESKİŞEHİR PSİKOTERAPİ SEANS ÜCRETLERİ PSİKOLOG İLKER KÜÇÜK

Ankara’da Psikolog Arayanlara Tavsiyeler Ve Ankara’da Psikolog Ücretleri

İletişim Bilgileri

OYUN TERAPİSİ - ANKARA PSİKOLOG PEDAGOG ÇOCUK PSİKOLOGU

ÇOCUK RUHSAL BOZUKLUKLARI

ANKARA'DA ÇOCUK PSİKOLOGU, PEDAGOG VE PSİKOTERAPİ

ERGENLER İÇİN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE PSİKOTERAPİ

HAYATIN ANLAMI, AMAÇLARIMIZ, VAROLUŞSAL BOŞLUK VE FARKINDALIK

Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK | Psikoloji&Pedagoji&Psikoterapi | ANKARA