Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Belirtileri, Nedenleri, Tanısı, Tedavisi

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU , 

kişinin dikkatini bir göreve odaklanma, görevleri organize etme, çaba sarf eden şeylerden kaçınma ve takip etme gibi yetersizlikleri içeren semptomlarla karakterizedir. DEHB ayrıca hiperaktivite (fidgeting, aşırı konuşma, huzursuzluk) ve dürtüsellik ile ilgili problemleri de içerebilir (bir kişinin sırasını beklerken veya sabırla zorluk çekerek, başkalarını rahatsız ederek). Tipik olarak Ritalin ve psikoterapi gibi uyarıcı ilaçlarla tedavi edilir. Daha önce hiç konsantre olmadınız mı, hala oturmak, konuşma sırasında başkalarını ara vermekte zorlanıyor muydunuz, ya da bir şeyleri düşünmeden dürtüsel olarak davrandınız mı? Hayal ettiğinizde veya eldeki işe odaklanmakta zorluk çektiğiniz zamanları hatırlayabilir misiniz? Çoğumuz zaman zaman bu şekilde davranmayı resmetebiliriz. Ancak, bazı insanlar için bu ve diğer kötü davranışlar kontrol edilemez, sürekli olarak gündelik varoluşlarını mahvetmekte ve kalıcı arkadaşlıklar kurma veya okulda, evde ya da kariyerlerinde başarılı olma becerilerine müdahale etmektedir.


DEHB Belirtileri Kırık bir kemik veya kanserin aksine, dikkat eksikliği hiperaktivite, bir kan veya başka bir laboratuvar testi ile tespit edilebilecek fiziksel belirtileri göstermez * . Tipik DEHB belirtileri sıklıkla diğer fiziksel ve psikolojik bozukluklarla örtüşür. DEHB, çoğu zaman dürtüsellik ve bazılarında hiperaktivite ile kombine edilen dikkatsiz davranış paterni ile karakterizedir. Yetişkinlerde, bu davranış biçimi ayrıntılara odaklanmayı, dikkati sürdürmeyi, başkalarını dinlemeyi ve talimatlar veya görevler izlemeyi zorlaştırır. Bir aktiviteyi veya görevi organize etmek imkansız olabilir ve kişi etraflarında olup bitenler tarafından kolayca dağılır. Sadece günlerini geçmek ya da yapılması gereken bir görevi tamamlamak için gerekli olan şeyleri unutkan, yanlış ya da yitirmiş görünebilirler. DEHB genellikle çocuklukta ilk kez görülür, ancak yetişkinlerde de teşhis edilebilir (bireyin çocukluğunda bazı semptomlar mevcut olduğu sürece, ancak hiç tanı konulmamışsa).


DEHB'nin Nedenleri ve Tanısı Nedenleri bilinmemektedir, ancak DEHB tanısı konabilir ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Ailelerin, DEHB davranışlarını ortaya çıktığında yönetmelerine destek olmak için birçok kaynak mevcuttur. Pek çok uzman nörobiyolojik ve genetik elementlerin rol oynadığına inanmakla birlikte, DEHB'nin tam olarak ne anlama geldiğinin tam olarak bilinmemesi. Buna ek olarak, aile çatışması ve kötü çocuk yetiştirme uygulamaları gibi birçok sosyal faktör, duruma neden olmasa da DEHB ve tedavisinin seyrini zorlaştırabilir. Avrupa'da ve dünyanın bazı bölgelerinde hiperkinetik bozukluk olarak bilinen dikkat eksikliği bozukluğu, çoğu insanın fark ettiğinden çok daha uzun bir süredir devam etmektedir. Aslında modern olana benzeyen bir durum, Hococrates tarafından 460 ila 370 yılları arasında yaşamıştı. Dikkat eksikliği bozukluğu ilk kez 1980 yılında Mental Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabının üçüncü baskısında tanıtılmıştır. 1994 yılında tanım, DEHB içinde üç grubu içerecek şekilde değiştirilmiştir: baskın olarak hiperaktif-dürtüsel tip; ağırlıklı olarak dikkatsiz tipte; ve birleşik tip.


DEHB Tedavisi DEHB belirtileri her zaman gitmiyor - çocuk hastaların yüzde 60'ına kadar olan semptomları yetişkinlik dönemine kadar devam ediyor. DEHB olan pek çok yetişkin hiçbir zaman teşhis edilmemiştir, bu nedenle bozukluğun farkında olduklarını bilmiyor olabilirler. Depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk veya öğrenme yetersizliği ile yanlış teşhis edilmiş olabilirler. DEHB kolayca tedavi edilebilir, ancak sizin için doğru olan tedaviyi bulmak bazen zaman alabilir. Bu durum için en yaygın tedaviler arasında belirli ilaç türleri ( uyarıcılar olarak adlandırılır ) ve bazılarında psikoterapi yer alır. Psikoterapi tek başına etkili bir tedavi olabilir, ancak çoğu yetişkin günlük bir ilaç alarak daha rahat hisseder. Son bir karar vermeden önce tüm tedavi seçeneklerinizi keşfetmelisiniz.

Yorumlar

Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK Eskişehir Psikoloji Pedagoji Psikoterapi Aile Danışmanlığı

ESKİŞEHİR PSİKOLOG FİYATLARI VE ESKİŞEHİR PSİKOTERAPİ SEANS ÜCRETLERİ PSİKOLOG İLKER KÜÇÜK

Ankara’da Psikolog Arayanlara Tavsiyeler Ve Ankara’da Psikolog Ücretleri

İletişim Bilgileri

OYUN TERAPİSİ - ANKARA PSİKOLOG PEDAGOG ÇOCUK PSİKOLOGU

ÇOCUK RUHSAL BOZUKLUKLARI

ANKARA'DA ÇOCUK PSİKOLOGU, PEDAGOG VE PSİKOTERAPİ

ERGENLER İÇİN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE PSİKOTERAPİ

ESKİŞEHİR İLİŞKİ EVLİLİK VE AİLE TERAPİSİ

HAYATIN ANLAMI, AMAÇLARIMIZ, VAROLUŞSAL BOŞLUK VE FARKINDALIK

Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK | Psikoloji&Pedagoji&Psikoterapi | ANKARA