Bipolar Bozukluk, Belirtiler, Nedenleri, Tanı ve Tedavisi

Bipolar Bozukluk 

Bipolar Bozukluk


Bipolar bozukluk , ciddi ve anlamlı ruh hali değişiklikleri ile karakterize bir ruhsal bozukluktur.
Bu duruma sahip bir kişi, “yüksek” leri (klinisyenlerin “ mani ” olarak adlandırdığı) ve “alçak” ( depresyon olarak da bilinir) olarak deneyimler.
Hem manik hem de depresif dönemler sadece birkaç saatten birkaç güne kadar kısa olabilir. Ya da döngüleri birkaç haftaya hatta aylara kadar sürebilir. Mani ve depresyon dönemleri kişiden kişiye değişir - çoğu insan sadece bu yoğun ruh halleri hakkında çok kısa süreler yaşayabilir ve hatta bozukluğa sahip olduklarının farkında bile olmayabilir.
Amerikan Psikiyatri Birliği'ne göre, bipolar bozukluğun dört ana kategorisi vardır: bipolar I bozukluk, bipolar II bozukluk, siklotimik bozukluk ve bipolar bozukluk, başka bir tıbbi veya madde bağımlılığı bozukluğuna bağlıdır (APA, 2013).
Her tür bipolar bozukluk genellikle tedaviye iyi cevap verir, bu genellikle uzun yıllar ilaç yönetimi ve bazı psikoterapi içerir. Birçok ruhsal bozukluk gibi, profesyoneller genelde bu durumun “iyileştirilmesi” konusunda bir kişi hakkında konuşmazlar. İlaç ve psikoterapi bir kişinin bunu yapmasına yardım eder.


Bipolar Belirtileri
Bipolar bozukluk için, bir kişinin yaşamları boyunca en az bir manik (veya bipolar II, hipomanik) ve bir depresif dönem geçirmiş olması gerekir.
Bir manik atak (bipolar I bozukluk), aşırı konuşma, aşırı sinirlilik, hiperaktivite, uykuya ve / veya yarış düşüncelerine çok az ihtiyaç duymasıyla karakterizedir. Manik bir bölümdeki insanlar, her şeyi yapabileceklerini, bu şeyleri denemeyi ve yapmayı planladıklarını düşünürler ve hiçbir şeyin onları durduramayacağına inanırlar. Bipolar I tanısı konduğunda, bu bölüm en az bir hafta olmalı ve kişinin normal davranışından fark edilebilir bir değişimi temsil etmelidir.
Bir hipomanik atak (bipolar II bozukluğu), semptomlar sadece en az dört (4) gün boyunca mevcut olması dışında, bir manik atak ile aynı semptomlarla karakterizedir.
Bir depresif nöbet aşırı üzüntü ile karakterizedir, enerji veya şeylere ilgi eksikliği, bir yetersizlik normalde zevkli aktiviteler ve çaresizlik ve umutsuzluk duyguları zevk. Ortalama olarak, bu duruma sahip biri, mani ya da depresyon bölümleri arasında üç yıla kadar normal bir ruh hali olabilir.
Tedavi edilmediğinde, bölümlerin şiddeti değişebilir. Bu duruma sahip insanlar, semptomlarının şiddeti arttıkça, yeni bir devrin başladığında genellikle tahmin edebilirler.

Nedenleri ve Tanı
Çoğu ruhsal bozuklukta olduğu gibi, araştırmacılar hala bu duruma neyin sebep olduğunu bilmiyorlar. Bir kişiyi bipolar bozukluk riskini artıran tek bir risk faktörü, gen veya başka bir yatkınlık yoktur. Muhtemelen faktörlerin bir bileşimi kişinin riskini arttırır. Araştırmaya göre, bu faktörler farklı bir beyin yapısı ve işleyiş biçimini, bir dizi genetik faktörleri ve aile öyküsünü (bu bozukluk ailelerde çalışmaya eğilimli olduğu için) içerebilir.


Bipolar Bozukluğun Nedenleri Nelerdir ?

Bipolar bozukluk, çoğu ruhsal bozukluk gibi, ruh sağlığı uzmanı tarafından en iyi şekilde teşhis edilir, sadece bir ruh sağlığı uzmanı bu durumu güvenilir bir şekilde teşhis etmek için gerekli deneyim ve becerileri sunar.


Bipolar Bozukluk Tedavisi
Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'nün (NIMH) araştırmacılarına göre, bipolar bozukluğun kesin nedeni henüz bilinmemektedir - ancak yine de etkili bir şekilde tedavi edilebilir. En etkili tedavileri bulma konusunda araştırmalar devam etmektedir.
Çoğu ruhsal bozuklukta olduğu gibi, bu durum da psikiyatrik ilaçlarla birleştirilmiş psikoterapi ile tedavi edilir (çoğu kişi , bu ikisinin kombine tedavisinden daha çabuk yararlanır ). Bu bozukluğun tedavisi genellikle etkilidir ve çoğu insanın gün boyunca, ayın çoğunda dengeli bir ruh hali sürdürmesine yardımcı olur. Bir kişinin tedaviden tam, faydalı etkilerini hissetmeye başlamadan bir iki ay kadar sürebilir.
Bu durum için kendi kendine yardım stratejileri, kişiliğe ve bozukluğun ciddiyetine bağlı olarak etkinliklerinde farklılık gösterir. Bazı insanlar, bir destek grubuna katılmak, etkili kendi kendine yardım stratejilerini açıklayan kitapları okumak ya da bir dergi bulundurmayı faydalı bulmaktadır.
Bipolar bozukluğun tedavisindeki en büyük zorluklardan biri, uzun vadede bir insan için en iyi şekilde çalışan bir tedavi rutininin bulunması ve sürdürülmesidir. Bu durumdaki çoğu insan, hayatlarının çoğunda ilaçlardan yararlanır, ancak her şey yolunda yıllar geçtikçe ilaçlarla uğraşmak zor olabilir. Bu bozukluk için yaygın olarak reçetelenen ilaçlar, bir duygudurum stabilizatörü (lityum gibi) içerirken, bazı tedaviler ek ilaçların kullanımını da içerebilir (atipik bir antipsikotik veya bazı durumlarda bir antidepresan gibi).

Yorumlar

Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK Eskişehir Psikoloji Pedagoji Psikoterapi Aile Danışmanlığı

ESKİŞEHİR PSİKOLOG FİYATLARI VE ESKİŞEHİR PSİKOTERAPİ SEANS ÜCRETLERİ PSİKOLOG İLKER KÜÇÜK

Ankara’da Psikolog Arayanlara Tavsiyeler Ve Ankara’da Psikolog Ücretleri

İletişim Bilgileri

OYUN TERAPİSİ - ANKARA PSİKOLOG PEDAGOG ÇOCUK PSİKOLOGU

ÇOCUK RUHSAL BOZUKLUKLARI

ANKARA'DA ÇOCUK PSİKOLOGU, PEDAGOG VE PSİKOTERAPİ

ERGENLER İÇİN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE PSİKOTERAPİ

ESKİŞEHİR İLİŞKİ EVLİLİK VE AİLE TERAPİSİ

HAYATIN ANLAMI, AMAÇLARIMIZ, VAROLUŞSAL BOŞLUK VE FARKINDALIK

Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK | Psikoloji&Pedagoji&Psikoterapi | ANKARA