OKULA UYUM SORUNLARI:
Çocuk ebeveynlerinden ve evinden ayrı kalmakla ilgili kaygı yaşar. Bu kaygı hali zaman zaman bedensel problemlerle kendini belli eder ( karın ağrısı, kusma, mide bulantısı vb. ) zaman zaman da çocuk ağlar, sınıfa girmez, servise binmez ya da zorla sınıfa girse bile sınıf içinde ağlamaya devam eder, bu süreç uzun sürerse derslerinde geri kalmaya başlayabilir. Böyle bir durumda uzman desteği alınmalıdır.
Okula uyum sorunları yaşayan ve okula gitmek istemeyen çocukların aileleri öncelikle soğukkanlı ve sabırlı olmalıdır. Çocuğun okul fobisini yenmek için şu önerilere uymalısınız.
- Çocuğunuzun karın ağrısı, bulantı gibi fiziksel şikayetleri varsa bununla ilgili sağlık kontrolünü mutlaka yaptırın. Sorunun stresten kaynaklandığına dair siz ve çocuğunuz emin olun.
- Çocuğun korkusunu şımarıklık gibi sebeplere bağlamayın. Olumsuz söz ve davranışlarla çocuğa yaklaşmayın.
- Onu yargılamayın, anlaşıldığını hissettirin, korkusunu yenebileceği konusunda destekleyin.
- Korkuları hakkında mutlaka konuşun, onu bu konuda konuşmaya teşvik edin.
- O okulda iken nerede olacağınız, acil durumlarda onunla kimin ilgileneceği, nasıl haberleşebileceğiz gibi konularda ortak eylem planı yapın.
- Okula devamı konusunda ısrarlı olun, bugün çok ağladı diyerek okula göndermemezlik yapmayın. Gereğinde okula kadar eşlik edin, sınıfa girerken orada bulunun, ancak ders sırasında kesinlikle içeride bulunmayın.
- Şiddetli korku yaşayan çocuklarda başlangıçta teneffüslerde yanında bulunmayı deneyebilir, sizin okulda bulunduğunuz güvencesini verebilirsiniz. Bu durum bir süre sonra iptal edilmelidir. Yine ilk zamanlar çocuğun okuldan günde birkaç kez evi aramasına izin verilmeli, daha sonra bu da kaldırılmalıdır.
- Yine başlangıçta kısa bir dönem okula devam etmesi karşılığı bazı ödüller sunabilirsiniz.
- Okul fobisini yenmede ebeveyn, sınıf öğretmeni, rehberlik öğretmeni ve okul idaresi iş birliği yapmalı, tutumları ortak ve kararlı olmalıdır.
- Basit önlemlerle sorun halledilemiyorsa mutlaka uzman desteği alınmalı, altta yatan psikolojik problem çözülmelidir.
OKULA UYUM SAĞLAMANIN AŞAMALARI:
-Çocuğun itiraz etmeden (ağlamadan, mide bulantısı, karın ağrısı gibi bedensel semptomlar göstermeden, annesinden/babasından kolayca ayrılarak) okula gelmesi.
- Okul saatlerinin tamamında okulda bulunabilmesi.
- Öğretmeni ve arkadaşları ile ilişki kurabilmesi.
- Sınıfını, sırasını, öğretmenini ve eşyalarını benimsemesi.
- Okul içinde yolunu bulabilmesi, kendi başına tuvalet, kantin, yemekhane gibi yerlere gidip gelebilmesi.
- Teneffüs ve ders kavramını anlaması, sınıf içindeki kurallara uyması.
- Arkadaş edinebilmesi.
Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK | Psikoloji & Pedagoji & Psikote
#psikolog #psikoloji #psikoterapist #psikoterapi#pedagog #pedagoji #ankarapsikolog#ankarapsikoloji #ankarapsikoterapist#ankarapsikoterapi #ankarapedagoji#ankarapedagog #çocukpsikolojisi#ankarapsikologlar #hipnose #hipnoz#psikologilkerkucuk #psychology #psychologist#psychotherapist #psychotherapy #pedagogy#pedagogue #hipnoterapi #hipnozankara#ankarahipnoz
— Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK Psikoloji Pedagoji Psikoterapi Ankara'da.
OKULA UYUM SORUNLARI VE OKULA UYUM SAĞLAMANIN AŞAMALARI |
Yorumlar
Yorum Gönder