Ana içeriğe atla

HAYATIN ANLAMI, AMAÇLARIMIZ, VAROLUŞSAL BOŞLUK VE FARKINDALIK


İnsan biyolojik, sosyolojik ve psikolojik bir varlıktır. Biyolojik olarak; maddesel bir yapıya sahip, dik duruşa, gelişmiş bir beyine, dil kullanarak konuşma kabiliyetine sahiptir. Sosyolojik olarak; bir ailede ve toplumda doğar, o toplum ve ailenin içinde büyür gelişir, o aile ve toplumun din, dil ve kültür gibi öğelerini öğrenir, yaşamını şekillendirir. Son olarak insan psikolojik bir varlıktır. Duygu, düşünce ve davranış gibi psikolojik süreçleri yaşar, bu süreçler birbirini etkileyerek gelişim ve değişim sağlar. Genel olarak bakıldığında insan bu üç özelliğiyle (biyolojik, sosyolojik, psikolojik) varoluş kazanır.

İnsan dünyadaki birtakım şeylere anlam verebilen, anlam üretebilen tek canlıdır. İnsan rasyonelliği ve zekası sayesinde, canlıları, nesneleri ve olayları anlamlandırmış, sınıflandırmış ve kendisi için yararlı şekilde kullanmıştır. Bu yüklediğimiz anlamlar bizim bilincimizin ürünüdür. İnsan yalnız kendisinin dışındaki şeylere anlam vermez kendi varoluşuna da anlam verir. Eğer herşey anlamsız geliyorsa kendi varoluşuda anlamsızlaşacaktır.

İnsan kendisine ve diğer şeylere anlam verdiği ölçüde amaçlar geliştirecektir. Bu bakımdan anlam ve amaç birbirinden bağımsız değildir. Hayatımınızı ne kadar anlamlı ve zengin kılarsak amaçlarımızda o doğrultuda zenginleşecektir.
Kendi varoluşuna ve diğer şeylere anlam veremeyen ve kendine göre amaçlar edinemeyen insanlar boşluk duygusu yaşarlar. Varoluşsal boşluk anlamlı bulduğumuz amaçlara yönelemediğimizde kendisini gösterir. Hemen her insan zaman zaman varoluşsal boşluk içine düşebilir. Bu zamanlarda kendileri için anlamlı olan bir takım amaçlar bulduklarında boşluk duygusundan kurtulabilirler. İnsan, kendisi ile varoluşu arasında kendine anlamlı gelen bir bağ kurması ve amaçlarına doğru istekle yürümesi önemlidir.
Ayrıca insan, etrafında ve kendi içinde olup bitenlerin farkındadır. Fark etme, bir bilinçlilik halidir. Farklı fark etme düzeyleri vardır, gerçek farkındalık bu düzeylerin ayırdında olmakla sağlanır. Bu düzeyler; dış dünyayı fark etme, iç dünyayı fark etme, diğer insanların iç dünyalarını fark etme ve evrendeki bütünlüğü fark etmedir.
Ne istiyoruz, gerçekten ne istiyoruz, en önemli farkındalık kazanmamız gereken soruların başında geliyor. Nihai olarak en önemli var oluşsal amacımız kişinin kendisini bulmasıdır. Kişinin kendisini bulması için; düşünmesi, araştırması, incelemesi, denemesi, sorgulaması, yorumlaması, öğrenmesi ve anlaması gerekmektedir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Depresyon Tedavisi Sürecinde Psikolojik Destek

Depresyon, kişisel, aile, sosyal, eğitim, iş ve sağlık alanlarında ciddi sorunlara yol açabilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Depresyon duygusal, zihinsel, davranışsal ve fiziksel alanlarda olmak üzere birçok belirtilerle ortaya çıkar. En belirgin özelliği çökkün ruh hali ile ilgi ve zevk almada önemli derecede azalmadır. Depresyondaki birey duygusal açıdan mutsuz, karamsar ve ümitsizdir, daha önceleri çok severek yaptığı işlerden artık zevk alamaz duruma gelmiştir, kendini hüzünlü ve yalnız hisseder. Kendine ve çevresine ilgisi azalır, yoğun suçluluk hissedebilir, hatta herkese yük olduğunu düşünüp gereksiz yere sorumluluklarını yerine getirmediğini düşünür. Genellikle iç sıkıntısı, daralma, huzursuzluk yaşar, bazen tüm duygularını kaybetmiş gibi hissedebilir. Depresyon sadece duyguları değil zihinsel faaliyetlerimizi de etkiler. En sık görülen belirtiler dikkatini toplamada güçlük ve unutkanlıktır. Depresyon, hayattan ve yaşanılan şeylerden zevk alamama halidir. Depresyon y...

Eskişehir EMDR Uygulayan Psikologlar EMDR Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme

  Eskişehir EMDR Uygulayan Psikologlar EMDR Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme EMDR; psikodinamik, bilişsel, davranışçı ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi çok iyi bilinen farklı yaklaşımların öğelerini bir araya getiren bir yöntemdir . Pek çok çalışma EMDR’nin TSSB’de etkili olduğunu göstermiştir.  Eskişehir EMDR Son yıllarda yapılan bir gözden geçirme çalışmasında, TSSB tedavisinde, TravmaOdaklı Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve EMDR’nin diğer terapilerden üstün olduğu bildirilmiştir. TSSB terapilerine yönelik bir meta-analiz çalışmasında da EMDR ve Travma Odaklı BDT benzer düzeyde etkili bulunmuştur. Bu çalışmada, EMDR tekniği, EMDR’nin uygulaması ve EMDR için önerilen nörobiyolojik mekanizmalar özetlenmiş, karmaşıklık içermeyen bir erişkin travmasına bağlı TSSB olgusu, seans kayıtları ile verilerek uygulama örneklendirilmiştir. EMDR’nin ortaya çıkışı Francine Shapiro, 1987’de EMDR ile ilgili ilk gözlemlerini yapmış ve tekniğini çeşitli durumlarda d...

ESKİŞEHİR PSİKOLOG FİYATLARI VE ESKİŞEHİR PSİKOTERAPİ SEANS ÜCRETLERİ PSİKOLOG İLKER KÜÇÜK

ESKİŞEHİR PSİKOLOG FİYATLARI VE ESKİŞEHİR PSİKOTERAPİ SEANS ÜCRETLERİ PSİKOLOG İLKER KÜÇÜK Eskişehir’de çoğu kişinin; psikoloğa gitmeden önce kafasında merak ettiği bazı sorular vardır. Örneğin; seans ücreti ne kadar, bütçeme uyuyor mu, kaç seans sürecek… gibi sorular oluşacaktır. Fakat bu sorulardan önce dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta daha var. Son zamanlarda psikolog olmayıp, psikolog olduğunu iddia eden sahte psikologların sayısı hayli artmış durumda. Bu sebepten ötürü gideceğiniz psikoloğun mezun olduğu bölümü, aldığı eğitimleri araştırmakta sizin verimli bir süreç geçirmeniz için dikkat edilmesi gereken bir unsur. Eskişehir’de Özel Kliniklerde ki Psikolog Seans Ücretleri ESKİŞEHİR’de kliniğe sahip psikologların seans ücretleri bulunduğu lokasyona, aldığı eğitimlere, tanınmışlık düzeyine göre değişkenlik göstermektedir. Tepebaşı’nda kliniği olan bir psikolog ile Odunpazarı’nda bulunan bir psikoloğun seans ücretleri aynı olmayacaktır. Ortalama bir fiyat söyleyece...