Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Panik Atak Tedavisi Nasıldır? Eskişehir Psikolog İlker Küçük


Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Panik Atak Tedavisi Nasıldır? Eskişehir Psikolog İlker Küçük

Eskişehir’de Uzman Psikolog İlker Küçük, panik atak tedavisine destek olmak için psikoterapi çalışmaları yapmaktadır. Eskişehir’de Panik Atak Tedavisi için psikoterapi desteği alma eğilimi giderek artmaktadır. Panik Atak Sorunları psikoterapi yardımıyla çözülebilmektedir.

Panik atak, ansızın başlayan, kişiyi büyük bir gerilim içinde bırakan yoğun sıkıntı ve korku nöbetleridir. Panik atağı bazen durup dururken, birdenbire başlar, bazen akla onu düşündüren bir uyaranın gelmesiyle tetiklenir, giderek şiddetlenir, şiddeti birkaç  dakikadan on dakikaya kadar  geçen bir sürede en  yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10 -30 dakika süre seyrek olarak da bir saate kadar uzar. Ardından kendiliğinden geçer.

Göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma, çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması, terleme, nefes darlığı veya boğulur gibi olma, soluğun kesilmesi, baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecek gibi olma, uyuşma ya da karıncalanma, üşüme, ürperme veya ateş basması, bulantı ya da karın ağrısı, titreme ya da sarsılma, kendini veya çevresindeki kişileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme, kontrolünü kaybetme veya çıldırma korkusu, ölüm korkusu başlıca panik atak belirtileridir.

İlk atak genellikle hiçbir neden yokken birdenbire başlayan çarpıntı, terleme, göğüste sıkışma, nefes darlığı, baş dönmesi, dengesizlik, fenalaşma veya baygınlık belirtileri kişiyi dehşete düşürür. İnsan kalp krizi geçirdiğini veya felç geçirmekte olduğunu zannederek yoğun bir ölüm korkusu yaşar. Bazen de başında bir tuhaflık, sersemlik hissi, kedisini veya çevresini bir garip ya da değişik hissetme gibi duyguların ortaya çıkmasıyla kontrolü kaybetme ya da çıldırmaya başladığını düşünerek kendisi  ya da  çevresindekilere bir zarar vermekten korkmaya başlar. Hasta genellikle hemen en yakın doktora ya da acil servise götürülür. Orada yapılan muayeneler, uygulanan birçok tetkik sonucu hiçbir bedensel bozukluk saptanamaz. Hastaya çoğu kez sakinleştirici bir iğne yapılır ve bir şeyiniz yok denilerek eve gönderilir.

Bir süre sonra panik atakları tekrarlar. Hasta her yeni atak ile aynı dehşeti ve korkuyu yeniden yaşamaya ve acil servislere taşınmaya başlar. Her seferinde yeniden muayene, yeniden incelemeler yapılır, ancak, yine belirgin bir bedensel hastalık bulunamaz. Hasta, kalbinde ya da beyninde kötü bir hastalık bulunduğuna, ama tanının konulamadığına inanmaya başlar. Bazen de yanlış tanı konularak hastaya değişik ilaçlar verilir, fakat bunlar nöbetlerin tekrarlanmasını önleyemez. Bazen panik atağı geçiren kişilerde mitral valv prolapsusu saptanır. (Bir veya her iki mitral kapakçığın sistol sırasında sol atriuma bombeleşmesi ile karakterize bir kapak hastalığıdır.) Bu genellikle hayati ve önemli önemli belirtilere yol açmayan bir kalp patolojisidir ve toplumda pek de nadir görülmez. Bazı kardiyologlar böylesi durumlarda panik ataklarının tüm belirtilerini mitral valf prolapsusuna bağlama eğilimi gösterirler ki, o  da hastaya gereksiz vakit kaybettirir, üstelik yine gereksiz yere kişi de kalp hastalığı korkusu ( kalp nevrozu ) yerleşebilir. (Geçmişte özellikle askeri hekimlikte kullanılan bu terim –kalp nevrozu –özellikle fazla heyecanlı kişilerde – ya da kendini fazla dinleyenlerde – duygusal  uyaranlarda ortaya çıkan çarpıntı, fenalık hissi, tansiyon düşmesi, bayılma tablosuna ifade ederdi. )

Beklenti anksiyestesi: Ataklar  tekrarlanmaya devam ettikçe hasta, ataklar arasındaki dönemde gergin, huzursuz ve endişeli bir şekilde her an yeni bir panik atağını beklemeye başlar.  Bu endişeli bekleyişiyle beklenti anksiyetesi adı verilir. Atakların çoğu zaman belirsiz zamanlarda ve yerlerde kaygıyı daha çok arttırır. Ataklar sıklaştıkça kalp krizi geçirip ölme, felç olma ya da kontrolünü kaybedip çıldırma korkuları pekişir.

Yoğun ve sürekli üzüntü: Hastalar evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırmaktan, o ruh haliyle intihar etmekten, ya da yakınlarına yaralayıcı zararlar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamda denetimsiz ve  garip davranışlarda bulunarak küçük düşmekten korkarlar. Bu düşüncelerin sürekli akla gelmesinden dolayı da yoğun bir üzüntü duyarlar.

Bir süre sonra ataklara ve ataklar sırasında gerçekleşeceğine inandıkları felaketlere karşı bazı önlemler almaya ve kimi davranışlarını değiştirmeye başlarlar. Ataklara neden olabileceğini  düşündükleri etkinliklerden, yiyecek ve içeceklerden  vazgeçerler. Ataklara karşı evden çıkarken alkollü içecek veya ilaçlar kullanırlar. Ataklar sırasında kullanmak üzere yanlarına ilaç, su vb. taşırlar. Ataklar sırasında olabileceklere karşı önlem alırlar. Bu hastalar, gerektiğinde tıbbi yardıma çabuk ulaşabilmek için hastane veya acil servis bulunan yerlerden uzaklaşmamayı tercih ederler.

eskişehir psikolog panik atak 


ESKİŞEHİR PSİKOLOG İLKER KÜÇÜK

Uzman psikolog ve psikoterapist İlker KÜÇÜK Eskişehir’de hizmet vermektedir.

Eskişehir'de psikolog ve psikoterapi randevusu için

Eskişehir'de panik atak tedavisi için psikoterapi giderek yaygınlaşmakta olan bir terapi alanıdır. Eskişehir’de Uzman Psikolog İlker Küçük tarafından panik atak tedavisine destek olmak için panik atak nedir? Panik atak belirtileri nedir? Panik atak tedavisi nasıldır? Panik atak psikoterapi çalışmaları yazımızda açıklanmıştır.

Yorumlar

Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK Eskişehir Psikoloji Pedagoji Psikoterapi Aile Danışmanlığı

ESKİŞEHİR PSİKOLOG FİYATLARI VE ESKİŞEHİR PSİKOTERAPİ SEANS ÜCRETLERİ PSİKOLOG İLKER KÜÇÜK

Ankara’da Psikolog Arayanlara Tavsiyeler Ve Ankara’da Psikolog Ücretleri

İletişim Bilgileri

OYUN TERAPİSİ - ANKARA PSİKOLOG PEDAGOG ÇOCUK PSİKOLOGU

ÇOCUK RUHSAL BOZUKLUKLARI

ERGENLER İÇİN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE PSİKOTERAPİ

ANKARA'DA ÇOCUK PSİKOLOGU, PEDAGOG VE PSİKOTERAPİ

ESKİŞEHİR İLİŞKİ EVLİLİK VE AİLE TERAPİSİ

HAYATIN ANLAMI, AMAÇLARIMIZ, VAROLUŞSAL BOŞLUK VE FARKINDALIK

Uzman Psikolog İlker KÜÇÜK | Psikoloji&Pedagoji&Psikoterapi | ANKARA